Türkiye'nin İlk Tasarım Merkezi Cemer Tarafından Kuruldu

Cemer Kent Ekipmanları A.Ş. Türkiye'nin ilk endüstriyel tasarım merkezini kurdu.

Türkiye'nin İlk Tasarım Merkezi Cemer Tarafından Kuruldu
15 Aralık 2016 - 14:00 - Güncelleme: 31 Aralık 2016 - 22:48
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün elinden belgesini alan Cemer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Eroğlu, “Ülke olarak hemen hemen her sektörün hedefinin taklit etmek değil, kendi tasarımlarıyla dünyaya yön vermek olmasını ve tasarım ofislerinin artarak, tasarım kültürünün tüm ülkeye yayılmasını diliyoruz” dedi.

Cemer Kent Ekipmanları San. Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Eroğlu, oyun grubu sektöründe tasarımın önemine olan inancıyla tasarım merkezi kurma yolundaki çalışmalara başladıklarını kaydederek, şunları söyledi:

“1994 yılından beri kent ve oyun parkı ekipmanları üretiyoruz. Tasarım kendi sektörümüzde özellikle önem verdiğimiz konulardan biri oldu her zaman. Bütçemizin % 20'sini arge ve tasarıma ayırıyoruz. Bu anlamda Türkiye'nin ilk endüstriyel tasarım merkezi kuran firması olmamız da tesadüf değil, doğal bir sürecin tamamlanması olarak görülebilir. ”

Türk Patent Enstitüsü tarafından sektörel olarak en çok patent ve tasarım tescil yaptıran firma olarak ödüllendirildiklerini hatırlatan Fuat Eroğlu, Cemer A.Ş.'nin 2014 yılında uluslararası Reddot Tasarım ödülünü kazandığını, bu yıl ise German Design Award tasarım ödülü aldıklarını belirterek, “Cemer, yıllardır sürdürdüğü tasarım faaliyetleri ile kendi sektöründe Türkiye'nin adını uluslararası arenada duyurmayı zaten başarmıştır” dedi.

Tasarımın önemine inanan bir kuruluş olarak, sektörel farkındalık oluşturabilmek amacıyla 2014 yılında ulusal düzeyde oyun grubu tasarım yarışması başlattıklarını belirten Eroğlu, “Bu yarışma ile amacımız; tasarımın, argenin, inovasyonun üretim sektöründeki önemini anlatmak, dünya ile yarışmak ve rekabetçi bir üretim sektörü oluşturmaktır. Aynı zamanda tasarımda da varız diyen yeni altın nesiller yetişmesine katkıda bulunmaktır” şeklinde konuştu.

Engellilerin kullanabileceği ve bazı duyguları deneyimleyebileceği yeni tasarımlar üzerinde çalıştıklarını belirten Eroğlu, “Ayrıca yine Türkiye'de bir ilke imza atarak, Ar-ge Başlangıç Destek Programı kapsamında, Engelli Çocukların Kullanımına Yönelik Oyun Parkı Ekipmanları Tasarımı ve İmalatı ile ilgili TÜBİTAK destek programına katılmış bulunuyoruz. Engelli çocuklarımızın hayallerinden yola çıkarak tasarlanan ürünlerimiz yakında uygulamaya dönüşecek” dedi.


TASARIM MERKEZİ NEDİR

5746 Sayılı “Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun” ile 10 Ağustos 2016 tarih ve 29797 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliği” ile firmaların tasarım merkezi kurmalarının yolu açılmıştı. Tasarım merkezi oluşturabilmek için öncelikle yönetmeliklerde belirtilen şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Şartları yerine getirdiğiniz tespit edilirse, Tasarım Merkezi kurmanız mümkün oluyor. Ancak bundan sonra da yapılan tüm çalışmalar Bakanlık tarafından denetlenmeye devam ediyor. Özgün tasarımların üretilmesini teşvik etmek üzere verilecek destekler arasında, vergi indirimi, sigorta prim desteği, gelir vergisi stopajı desteği ve damga vergisi istisnaları bulunuyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum