Acar: Dünyadaki tüm güzelliklere meydan okuyan bir ilçeyiz

Foça’da bir taş var derler. Kim Eski Foça’ya gittiğinde bu Karataş’a rast gelir ve basar ise; bir daha Eski Foça’dan kopamazmış…Tarihi dokusu, eşsiz güzelliğiyle İzmir’ in kuzeyinde yer alan Foça’yı bir Foça Sevdalısı ile konuştuk.

Acar: Dünyadaki tüm güzelliklere meydan okuyan bir ilçeyiz
17 Ekim 2016 - 22:13
MHP Foça Belediye Meclis Üyesi ve İş adamı Taner Acar sizler için Foça’yı anlattı. Acar, gerek turizmci kimliği gerek siyasetçi kimliğiyle Foça’ya dair merak edilen tüm soruları büyük içtenlikle cevapladı.

Bize Foça’yı anlatacak olursanız?


Foça’yı anlatmak için öncelikle tarihsel sürecine değinmekte fayda vardır. Zira ilçemiz gerek tarihi dokusu gerekse doğal güzelliği ile dünyadaki tüm güzellikleri içerisinde barındıran eşsiz özelliklere sahip.
 
İlçemiz İzmir'in kuzeyinde yer alan bir sahil ilçesidir. Kent Antik Çağda bir İyon yerleşimi olarak ortaya çıktığında denizde yaşayan foklardan dolayı Phokaia adını almış, günümüze Foça olarak gelmiştir. Foça adalarında yaşayan foklardan adını alan Phokaia, Aiollar tarafından MÖ 11. yüzyılda kurulmuş, o zamanlarda en önemli İyonya'nın yerleşim yerlerinden biri olan Phokaia'de İyon yerleşimi MÖ 9. yüzyıl da başlamıştır. Tarihte usta denizci olarak bilinen Phokaialılar, ayrıca mühendislikteki gelişmişlikleri ve başarıları ile Ege, Akdeniz ve Karadeniz'e de birçok sayıda koloni kurmuşlardır.  Bunlarda biri de şimdiki Marsilya (Fransa) ‘dır.


Ayrıca Phokaialılar İyonya'da, doğal altın-gümüş karışımı kullanarak "elektron" sikkeyi tarihte ilk defa bastıranlardan biri olarak bilinmektedirler. Foça sırasıyla tarihte; 13. yüzyılda Çaka Bey tarafından alınarak Çaka Bey'in yönetimine, daha sonra ise Saruhanoğulları Beyliği'nin yönetimine geçmiştir. 1455'te ise Osmanlı Padişahı II. Mehmed, büyük fetihten sonra Foça'yı alarak Osmanlı topraklarına dahil etmiştir. Bu gibi medeniyetlere merkez oluşturduğu için Foça önemli bir arkeolojik merkez haline gelmiştir.
 
Foça’yı diğer sahil kentlerinden ayıran özellik nedir sizce?
 
Öncelikle ilçe merkezinin denizin dalgası, martıların çığlıklarıyla buluşturan ve güneşin ahengiyle bütün bir güzellik sunan nadir ilçelerden olduğumuzu söyleyebiliriz. Foça’nın en büyük özelliği bir çok sahil kentinin parçalanmış güzelliklerini size bir bütün olarak sunabilmesidir. Denizi ne çok soğuk ne çok sıcak, ne çok sığ ne de çok derin. Tam olması gerektiği gibi. İlçemiz, 3 bin yıldır denizci bir kasaba. Kırlangıçtan mezgite, işkineden kolyoza, levrekten trancaya, karagöz, dil, sinarit, çinekop, barbunya, çipura, mercan, kalamar, ahtapot, midye, ıstakoz, karides... Saydığımız tüm bu balık ve deniz canlılarını bir arada barındıran farklı turizm beldesi yok denecek kadar azdır. Balıkları kadar otlarıyla da oldukça zengin bir ilçeyiz. Bu otlardan bazıları rezene, enginar, arapsaçı, ebegümeci, ısırgan otu ve turp otu şeklinde sıralanabilir. Eski Foça, rüzgarıyla da bilinir. Gündüzleri sıcak olan havaya aldanmamanızı ve gece için üzerinize mutlaka kalınca bir ceket almanızı tavsiye ederiz.
 
Şu ana dek saydıklarınız Foça’nın doğal güzellikleri, peki bu şirin kentin hiç mi sıkıntısı yok?
 
Dediğiniz gibi doğal güzellikleri saydık. İnsan eli değmeden, Yaradanın bize ‘’iyi ki doğduğum yer ‘’ dedirttiği bir ilçedir Foça. Ancak Türkiye’nin bir çok yerinde yönetimsel veya bürokratik sıkıntılar mevcut olduğu gibi bu ilçemizde de benzer sorunlar baş göstermektedir. Ancak yine de bu sorunlar ilçemizin cennet bir yer olduğunu değiştirmemektedir.
 
Ne gibi sorunlar mesela?
 
-Yönetimsel
 
İlçenin turizm kenti olmasına karşın "sahipsizlik" ve "plansızlık" nedeniyle kendini anlatamadığını düşünüyorum. En büyük sorun da burada başlıyor. Bunu mikro ve makro yönetimsel sorunlar olarak açıklayabiliriz. Bize bırakılan bu cennet miras, maalesef ki yönetimsel sorunlar yüzünden  çok daha iyi hedeflere varamıyor. Çok iyi hedefler derken; biz Foça’nın Dünya’daki benzer ilçeleriyle yarışabilir olmasını arzuluyoruz. Mesele de burada başlıyor.


-Plansızlık


Foça’da plan yok. Turizm Master Planı yok. Koruma amaçlı imar planı yok. İlçemizde var olan turizm yapısında maalesef kaliteli yatak sayısı da çok düşük seviyede... Fakat yatırım davetimize verilen yanıt genelde aynı oluyor. Bize Foça’nın iklim, konum, coğrafya olarak turizm yatırımı yapmak için çok uygun bir yer olduğunu ancak planı, projesi olmayan, önüne hedef bile koyamamış bir ilçede yatırım yapmanın son derece mantık dışı olduğunu söylüyorlar. Haklılar mı? elbette haklılar. Hiç kimsenin hatır içinde olsa sokağa atılacak parası yoktur.
 
-Fransız Tatil Köyü
 
Fransız Tatil Köyü ilçemiz turizmi adına önem arz eden bir tesis. Yeniden faaliyete geçmesi gerekiyor. Tesis maalesef ki 11 yıldır kapalı! Aslında bu kadar uzun bir süre kapalı kalması mümkün değildi. Ancak siyasi çekişmeler arasında siyasi rant kazanmak isteyenler geçmişte tesisin satışına asılsız iddiaları bahane ederek engel oldular. İlçemiz turizmi tesisin beş yıl kapalı kalmasıyla telafisi mümkün olmayan ciddi anlamda bir zarar yaşadı. Bizim dileğimiz, tesisin bir an önce satışı yapılarak yatırımcılar tarafından yeniden hayata geçirilmesidir.


-Kozbeyli


Elimizde turizm açısından çok önemli değerler var. Kozbeylimiz var Osmanlılar'dan kalma. İnanılmaz derecede coğrafi yapısı güzel bir köy. Kendini anlatmaya ve kendini tanıtmaya ihtiyacı olan bir köyümüz. Kozbeyli 'beni dünyaya tanıt' diyor. 5 bin yıllık tarihten gelen, mübadele zamanı yaşadıkları ile beraber bütün dünyaya anlatacağımız Foça hikayeleri var elimizde. Foça, ya bunu anlatamadığı için kendini sanayinin yan unsuru olarak görecek, yani oraya fabrikalara gelen insanlara hizmet edecek. Ya da bütün dünyaya hizmet eden bir turizm ilçesi olmak için yola çıkacak. Biz ikincisinin daha önemli olacağına inanıyoruz.

-Tanıtım eksikliği

Foça kendine has ürünleriyle büyüyebilir. Foça yoğurdu bütün Ege'de çok rahat satabileceğimiz kendi kooperatifimizin ürettiği bir marka. Tarımda Gerenköy domatesiyle, mısırıyla, pamuğuyla her mevsim ürün alabildiğiniz çok değerli topraklar. Biz tüm bunların tanıtım noktasında eksik kaldığını görüyoruz. Zira Foça’daki bu ürünler Dünya’nın bir çok noktasında alıcı bulur.


Peki çözüm önerileriniz?


Biz Foça'da en önemli şeyin kalan ve para harcayan turist olduğuna inanıyoruz. Tekrar ediyorum butik otellerle çevrili bir Foça'da altı ay ya da sekiz ay sürdürülebilir turizmi konuşmamız gerekiyor. Bunun için de temaların daha çok ön plana çıkarılması gerekiyor. Turizme inanılmaz derecede bakanlık desteği var. Bunu da Ankara'da kendimizi doğru anlatabildiğimizde, Avrupa Birliği fonlarıyla besleyebiliriz. Turizm ya da insan çeşitliliğini desteklemek anlamında inanılmaz derecede projeleri var. Biz sadece derdimizi anlatamıyoruz.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum