İşçi ücretlerine yüzde 5 zam yapıldı

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde üzüm işçilerinin ücretlerine 2015 yılına göre yüzde 5 zam yapılması kararlaştırıldı.

İşçi ücretlerine yüzde 5 zam yapıldı
19 Temmuz 2016 - 04:11 - Güncelleme: 19 Temmuz 2016 - 18:38

Alaşehir Ziraat Odası Toplantı Salonu’nda Alaşehir Kaymakamı Osman Bilgin’in başkanlığında yapılan 2016 yılı üzüm sezonu üzüm işçi ücretlerini belirleme toplantısında işçi ücretlerine 2015 yılına oranla yüzde 5 zam yapılırken, işçi başına 4 TL alan dayıbaşı ücretlerine zam yapılmadı.

Alaşehir Ziraat Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Alaşehir Kaymakamı Osman Bilgin, Üzüm Sulama Birliği ve Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tarık Memiş Dayıbaşılar, işveren temsilcileri ve işçi temsilcileri katıldı. Kaymakam Osman Bilgin, Necdet Türk ve Tarık Memiş imzası ile belirlenen ücretler 1 Temmuz'dan itibaren uygulanacak. Alınan karar gereği sofralık yaş üzüm kesiminde çalışan işçiler 44 TL, işletmede çalışan işçiler 49 TL, kelter işçileri 56 TL, şeritçiler 56 TL, soğuk hava deposu bayan işçileri 60, erkek işçileri 62 TL, Posta başı için de 67 TL olarak belirlendi.

Alaşehir'de iç piyasa üzüm işçi ücretleri ise kesim 52 TL, kasalama 57 TL, kelter 73 TL, kamyona yükleme 88 TL, kurutmalık üzüm işçi ücretleri kesim 47 TL, üzüm serme 54 TL, yağlı kelter çekme 67 TL, üzüm bandırması 83 TL olarak belirlenirken, ücretlere 4 TL olan dayıbaşılık ücretleri de dahil olarak belirlendi.

Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, Alaşehir'de 2016 yılı üzüm sezonu için işçi ücretlerini üç bölümde belirlediklerini belirterek, "Uygulama 1 Temmuz'da başlayacak, 2017 Temmuz ayına kadar geçerli olacak" dedi.

Bu arada alınan karar gereği dayıbaşlarının her işçi için 4 TL ücret alacağı açıklandı. Çalışma saati 8 saat olarak belirlenen toplantıda ayrıca 16 yaşından küçük işçi çalıştırılmamasına karar verildi.

Türk: 'Üzücü olaylar yaşanmasın"

Türk, insan canının her şeyden önce geldiğini, can ve mal güvenliği alınmadan kimsenin yola çıkmamasını istedi. Sebze ve meyve hasat dönemi nedeniyle tarla, bağ ve bahçelerde çalışan işçilerin kamyonet, traktör ve benzeri araçlarla taşındığını hatırlatan Türk, "Maalesef can güvenliği düşünülmemektedir. Açık kasa kamyonet veya traktörlerle sizi taşıyanlara itibar etmeyin. Kesinlikle bu araçlara binmeyin."dedi.

'Kararların takipçisi olacağız'

Komisyon toplantısında her kesime söz vererek, fikir alışverişinde bulunan Komisyon Başkanı ve Alaşehir Kaymakamı Osman Bilgin, ücretlerin tüm paydaşlar için hayırlı olmasını ve hasat sezonunun kazasız belasız geçmesini temenni etti. Bilgin, "Komisyonumuz, tüm işçi ücretlerine ortalama yüzde 5 zam kararı aldı. Alınan tüm kararlara uyulmasını istiyoruz. Bunun takipçisi olacağız." şeklinde konuştu.


YORUMLAR

  • 0 Yorum