Ödemiş Tekstil Fabrikası Kitaplaştı

Ödemiş önceki dönem Belediye Başkanı Bekir Keskin yeni çıkardığı kitabından Ödemiş’te bir zamanlar faaliyet gösteren Tekstil fabrikasını konu aldı. Ödemişli tekstil işçilerinin katkılarıyla hazırlanan kitabın gelirinin tamamı Ödemiş Eğitim vakfına bağışlanacak.

Ödemiş Tekstil Fabrikası Kitaplaştı
15 Nisan 2018 - 15:46 - Güncelleme: 15 Nisan 2018 - 22:43
Uzun yıllar tütün yetiştiriciliği yapılan Ödemiş’te 1960’lı yılların başında sulu tarıma geçilmesiyle Küçük Menderes Havzası adeta bir pamuk ambarına döndü. Türkiye’de yaşanan ekonomik krizler nedeniyle Ödemişliler tarafından 1972 yılında kurulan fabrika 1994 yılında üretimini durdurdu.15 yıl boş olarak kaderine ter edilen fabrika 2009 yılında Ödemiş Ticaret borsası tarafından satın alındı. Şimdi ise Üniversite olmak için bekliyor.

Ödemiş önceki dönem Belediye Başkanı Bekir Keskin Ödemişli’nin bir dönem gelir kapısı olan fabrikayı kitap haline getirdi. Keskin yeni hayata geçen kitabıyla ilgili olarak şunları söyledi ; “Uzun Yıllar sulu tarımın yapıldığı Ödemiş’te 1960 yılların başında sulu tarıma geçilmesiyle tütünü yerini pamuk aldı. Küçük Menderes havzası o dönemde adeta bir pamuk ambarı haline geldi. Bunun üzerine Ödemiş Ticaret Odası öncülüğünde çok sayıda Ödemişli bir araya gelerek 1971 yılında Türkiye’nin ilk geniş tabanlı halk şirketini kurdular.1970’li yıllarda Ödemiş Tekstil Şirketi halk sektörü kavramının ortaya çıktığı girişimciliğin en güzel örneklerinden biri oldu. Ülkede yaşanan ekonomik krizlere dayanamayan Ödemiş Tekstil fabrikası 1994 yılında üretimi durdurdu. Fabrikanın kapanmasıyla birlikte çalışanlar mağdur oldu. Fabrikanın makinaları ise hurda fiyatına satıldı. Bugün ise bu alan Ödemiş Ticaret Borsası tarafından satın alındı.81 bin m karelik fabrika arazisi günümüzde imar planı içerisinde üniversite yada başka fabrika olarak kullanılabilecek bir alan olarak beklemektedir. Bu fabrikanın kapanması Ödemişli girişimlerinde iş yapma şevkini kırmıştır. Bu fabrikanın hayata geçmesi için Ödemiş Tekstil işçileri ile bir araya gelerek bir kitap ortaya koyduk burada Ödemiş Tekstil Fabrikasını anlattım. Bu kitabın tüm geliri Ödemiş Eğitim vakfına bağışlanacaktır” dedi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum